Elokuviin pohjautuvia pelejä

Elokuvissa ja peleissä on paljon samaa, ja niiden voisi sanoa olevan jopa jonkinlaista sukua toisilleen. Molemmissa on tietty perusajatus, jota kutsutaan usein juoneksi, ja molemmissa voi kokea voimakastakin eläytymisen tunnetta. Videopelit ovat kieltämättä interaktiivisempia kuin elokuvat, sillä pelissä pelaaja vaikuttaa itse tapahtumien kulkuun. Toisaalta elokuvissakin ollaan menossa varmastikin samaan suuntaan, ja jo nykyäänkin on olemassa esim. vaihtoehtoisia elokuvien loppuja.

E.T. oli kaikkien aikojen pelifloppi

Elokuvat ovat jo kauan toimineet myös ideoina uusille peleille – ja päinvastoin. Ensimmäisiä suuria yrityksiä tuoda peli osaksi elokuvakokonaisuutta tehtiin jo 1980-luvulla, jolloin eräs legendaarisimpia tieteiselokuvia ilmestyi. Kysymys on tietenkin elokuvasta E.T. – Extra Terrestrial. Tämän vuonna 1982 ilmestyneen Steven Spielbergin ohjaaman avaruus- ja tieteiselokuvan ”päähenkilö”, sympaattinen humanoidi, muodostui sittemmin lähes ikoniseksi hahmoksi, joka löytyi nopeasti paidoista, leluista, rinta-napeista ja monista muistakin muodikkaista tavaroista. Nykyään nämä E.T. -tuotteet ovat monen keräilijän toivelistalla. Elokuvassa näyttelivät mm. Drew Barrymore, Henry Thomas ja Dee Wallace. Se voitti peräti neljä Oscaria ja oli täydellinen menestys.E.T. -elokuvasta tehtiin myös peli Atari -tietokoneelle. Tämä silloisille Atari 2600 -kotitietokoneille tarkoitettu peli julkaistiin samana vuonna itse elokuvan kanssa, mikä saattoi olla virhe, sillä Atarin E.T. -peliä pidetään yleisesti epäonnistuneena tapauksena; sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen huonoimmista videopeleistä.1980-luvun tekniikka ei luonnollisestikaan miellytä nykypäivän videopeleihin tottuneen katselijan silmää, mutta teknisten rajoitusten lisäksi pelissä on paljon muutakin pielessä, ja se on selvästikin jäänyt keskeneräiseksi. Pelin valmistajalle annettiin vain viisi viikkoa aikaa luoda peli alusta loppuun saadakseen sen myyntiin joulumarkkinoille. Atarin menestys markkinoilla romahtikin seuraavana vuonna, ja on esitetty spekulaatioita, että E.T. -pelin floppi oli yksi suurimmista osasyyllisistä asiaan.

Onneksi onnistumisiakin löytyy

Onneksi suuri osa elokuviin perustuvista peleistä on kuitenkin varsin onnistuneita, ja osa jopa loistavia. Eräs tällainen on vanha kunnon Ghostbusters: The Video Game. Tämä peli on mielenkiintoinen monessakin mielessä, sillä ensinnäkin pelin tekemiseen osallistuivat pitkälti samat henkilöt jotka olivat tekemässä elokuvaakin. Peli on myös suoraa jatkoa siihen, mihin elokuvat jäivät, ja näin ollen pelistä saa paljon iloa irti myös juonellisessa mielessä.Varsin onnistunut peli on myös Spider Man 2, vuodelta 2004. Peli on kaikin puolin onnistunut, ja sen grafiikat kestävät katseen vielä tänäkin päivänä. Tätä peliä pidetään itse asiassa yhtenä kaikkien aikojen onnistuneimpana elokuvaan pohjautuvana supersankaripelinä.Myös James Bond -elokuvista on tehty pelejä, ja eräs, joka on onnistunut erityisen hyvin on GoldenEye 007. Vaikka se tehtiin jo vuonna 1997, siinä oli jo paljon teknisiä hienouksia, kuten moninpelimahdollisuus.Ehkä kaikkein arvostetuin elokuvaan pohjautuva peli on kuitenkin Star Wars: Knights of the Old Republic. Tämä peli ei nimestään huolimatta perustu mihinkään tiettyyn elokuvaan, mutta siinä seikkailevat Jedi ja muut elokuvista tutut hahmot. Peliä pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen onnistuneimpana RPG-toimintapelinä.